Kuinka käyttää Jitsi-videoneuvottelua?
viimeksi muokattu 15.11.2021

Sisältö

Johdanto

Johdanto

Videoneuvottelun pitämiseksi on tarjolla useita erilaisia ohjelmistoja. Osa käyttää omaa sovellusta (esim. MS Teams), osa verkkoselaimeen asennettavaa lisäosaa (esim. Zoom) ja osa toimii suoraan selaimessa (esim. Jitsi). Usea ohjelmisto on tarkoitettu johonkin tiettyyn käyttöön kenties jopa niin, että videoneuvottelu-ominaisuus on liitetty siihen vasta myöhemmin. Joidenkin käyttö maksaa heti, moni toimii ns. freemium-mallin mukaisesti eli peruskäyttö ei maksa mitään, mutta lisäominaisuudet maksavat. Sitten on ilmaisia, jotka joko rahoittavat toiminsa mainostuloilla tai jokin taho sponsoroi käyttöä. Koronaviruksen myötä monen aiemmin maksullinen on nyt saatavilla ainakin jonkin aikaa ilmaiseksi.
Jitsin etuja ovat:
  • toimii suoraan verkkoselaimessa, ei siis vaati mitään asentamista
  • on alusta alkaen tarkoitettu videoneuvotteluun
  • julkisen Jitsin käyttöä sponsoroidaan niin, että tavallisille käyttäjille käyttö on ilmaista ja mainoksetonta

Laitteistovaatimukset

Verkkoselain

Jitsi toimii ainakin seuraavilla verkkoselaimilla:
  • Googlen Chrome -verkkoselain MS Windows 10 -koneella
  • Firefox-verkkoselain MS Windows 10 -koneella ja Ubuntu 20.04 (Focal Fossa) -tietokoneella
  • Opera-verkkoselain MS Windows 10 -koneella
  • Safari-verkkoselain Ios 14.x -laitteella ja Mac-tietokoneella, jossa MacOS Catalina
  • Chromium-verkkoselain Ubuntu 20.04 (Focal Fossa) -tietokoneella

Tuo “ainakin” tarkoittaa, että en ole testannut muilla kokoonpanoilla. Todennäköisesti toimii muillakin. Huom! MS Windows 10 -käyttöjärjestelmästä on käytössäni peräti ns. N-versio eli EU:n Microsoftilta edellyttämä laitos, jossa ei ole valmiina Microsoftin mediakoodekkia. Toisin sanoen jos jokin multimediaominaisuuksia tarvitseva toiminto, kuten videokokous, toimii siinä, toimii se liki vuorenvarmasti ei-N-versiossa.

Verkkoyhteys

Kuvan välittäminen vaatii nopean, häiriöttömän verkkoyhteyden, äänen siirtämiseen riittää hitaampikin yhteys. Jitsin keskustelufoorumilta löysin nyrkkisäännön, jonka mukaan tiedonsiirtokapasiteettia tarvitaan n. 4,5 Mb/s jokaista käyttäjää kohden. Tämä tarkoittaa, että tavallinen kotona käytössä oleva verkko riittää noin viidelle osallistujalle.

Oma havaintoni on, että Zoomille näyttäisi riittävän vähän hitaampikin yhteys, mutta esim. Googlen Hangouts tarvitsee nopeamman. MS Teamsistä en löytänyt tietoa.

Suurin osa kiinteistä verkkoyhteyksistä Suomessa ovat ns. asymmetrisia eli tiedonsiirtokapasiteetti laitteellesi ([en] download, [eo] elŝutado) on isompi kuin laitteeltasi internettiin ([en] upload, [eo] alŝutado). Tämä on järkevää, sillä harva siirtää internettiin mitään läheskään samaan tahtiin kuin mitä sieltä hakee.

Jos kotonasi on langaton verkko, koeta löytää kohta talostasi kohta, jossa verkko kuuluu parhaiten (ks. nopeustesti alla). Älä kanniskele konetta kokouksen aikana.

Mobiiliyhteydet eli kännykkäverkon kautta muodostetut yhteydet saattavat riittää, jos pysyy saman tukiaseman alueella eli esim. pysyy paikallaan kotonaan. Liikkuvasta junasta tai bussista yhteys ei yleensä riitä kuvan välittämiseen. Autoa ajaessa ei pidä jo turvallisuussyistä edes yrittää videoneuvottelua.
Voit tarkistaa verkkoyhteytesi nopeuden esim. Ooklan Speedtest-sivulla. Ooklan sivulla paina isoa Go-painiketta ja odota hetki. Keskelle ilmestyy nopeusmittari ja sen ylä- ja alapuolelle tietoja.
  • alapuolella vasemmalla näkyy operaattorisi, esim. Telia
  • alapuolella oikealla näkyy palvelin, jota vasten mittaus tehdään
  • Speedtest valitsee automaattisesti jonkin sopivalta etäisyydeltä, esim. minulle on tullut muutaman kerran Järventaustan kyläkuituosuuskunta, Loppi
  • yläpuolella vasemmalla näkyy ns. ping-luku, joka kertoo nopeudesta
  • arvo on millisekuntteja
  • pieni lukema on parempi: alle 20 ms on erinomainen, yli 100 ms tarkoittaa ongelmia videoneuvottelussa
  • yläpuolella keskellä näkyy latausnopeus ([en] download speed, [eo] rapido de elŝutado)