Case | NS verhalen voor onderweg

  • Case: NS verhalen voor onderweg 
  • Arquin van Nieuwkerk

Inleiding

Soms lijkt een treinreis uren te duren, vooral als je onderweg niet veel te doen hebt. Om de reiziger onderweg te amuseren heb ik voor de NS een website ontwikkeld, waarmee de reiziger verhalen kan lezen. Het leuke van deze verhalen is dat elk verhaal hetzelfde is, maar doordat het geschreven is met een bepaald thema als uitgangspunt. Hierdoor is elk verhaal toch weer anders.

Het concept
Het concept is een website die op elk platform werkt en de reiziger van een leuk verhaal kan voorzien. In het concept is het belangrijk dat de lezer zijn verhaal zowel online als offline kan lezen en het verhaal op een ander device kan afmaken.

User goals
De website is ontwikkeld met de gebruiker als uitgangspunt. De gebruiker heeft de volgende doelen:
  • De gebruiker wilt onderweg verhalen kunnen lezen
  • De gebruiker wil makkelijk verhalen kunnen vinden
  • De gebruiker wilt kunnen zien hoe lang de leestijd is
  • De gebruiker wil verhalen aangedragen krijgen
  • De gebruiker wilt van device kunnen wisselen tijdens het lezen

 

Functionaliteit

Job stories

Job stories zijn geschetste situaties vanuit het perspectief van de doelgroep of in dit geval de gebruiker. Door job stories te schrijven kun je duidelijke ontwerpproblemen definiëren. Hieronder zijn de belangrijkste ontwerp problemen te zien waarop vervolgens paterns zijn onderzocht en ontworpen die dit probleem oplossen.

Job story 1

Als ik wissel van device zodat ik ergens anders verder kan lezen, wil ik dat het verhaal verder gaat waar ik ben gebleven.

Ontwerpprobleem
Hoe zorg ik er voor dat de app herkent waar de gebruiker is gebleven als hij op een ander device verder wilt lezen?
Een gebruiker leest in de ochtend een deel van het verhaal op zijn tablet, en wilt vervolgens in de trein verder lezen op zijn smartphone. Hierbij wilt de lezer niet helemaal zoeken waar hij precies gebleven was. 


Pattern en de werking
Ik heb voor dit pattern gekozen omdat hier in een exact percentage te zien waar de gebruiker gebleven is en dit is goed te gebruiken op verschillende devices. Ook is er met deze pattern goed gebruik te maken van de empty, loading en error state.States en interactie model


Job story 2

Ik gebruik de app tijdens het reizen. Ik wil dus ook verhalen kunnen lezen als ik geen internet heb.

Ontwerpprobleem
Hoe zorg ik ervoor dat de gebruiker een verhaal kan lezen wanneer er geen internet is?
Omdat de app vooral vaak onderweg, tijdens het reizen gebruikt zal worden, is de kans groot dat de gebruiker geen internetverbinding beschikbaar heeft. Om de gebruiker toch onderweg van zijn verhaal  te kunnen laten genieten heb ik hier een oplossing voor gezocht.