H1: 03 Forberedelser før webinar
Vil du holde skikkelig bra webinar må du tenke gjennom et par ting i forkant. Det trenger heldigvis ikke ta mye tid.


Title: Det er mye å forberede før et webinar
Text: En guide over alt du bør tenke på og forberede før et webinar

H2: Mål

Hva ønsker du å oppnå med webinaret? 

Sett et overordnet mål, og og la det styre resten av planleggingen. Et webinar kan være en del av kommunikasjonen og markedsføringen til en bedrift. Skal webinaret bidra til å øke salg av et produkt eller tjenester? Eller vil du nå ut til flere med budskapet ditt?

Velg et mål som kan måles i form av konvertering. Konvertering er når person gjør en ønsket handling. Det være alt fra kjøp av en tjeneste til å melde seg på det neste webinaret ditt. 

Husk også at deltakerne kan ha andre mål enn deg. Kanskje vil de ha informasjon om et tema, eller vil lære noe nytt. Lag et opplegg som har verdi for de som melder seg på, samtidig som det konverterer. 

Målet vil styre tema og format. Driver bedriften din for eksempel med webdesign, og du vil ha flere kunder, bør du ikke holde et kurs om noe helt annet.

H2: Tema

Hva skal webinaret handle om?

Mål og tema henger tett sammen, men de trenger ikke være helt like. Flere bedrifter lager podkaster om temaer som er relatert til bedriften, uten at de promoterer tjenestene sine samtidig.

La oss si at bedriften din driver med webdesign. Da er et webinar om webdesign det mest relevante for både kundene dine, potensielle kunder og andre som er interessert i faget. Det overordnede målet kan være å få flere kunder, mens tematikken for selve webinaret kan være “Ti tips til en stilren nettside”.

Mot slutten av webinaret kan du oppfordre til å ta kontakt med bedriften din, eller gi et spesialtilbud til deltakerne. Da tilbyr du noe som både har verdi for deg og deltakerne.

H2: Format og visuell profil

Hvilket format skal webinaret ha?

Velg et format og en visuell profil som passer til mål og tema. Det er nå du bestemmer om du skal holde en presentasjon, eller bare snakke rett til kamera.

Klargjør hvem og hvor mange som skal snakke. Trenger du å invitere noen til panelsamtale? Eller kan du snakke om temaet alene, eller sammen med noen i bedriften?

Les mer å velge riktig form på webinaret.

H2: Utstyr og lokalet

Hvor vil du holde webinaret og hvilket utstyr trenger du?

Målet ditt, tema for webinaret og formatet har mye å si for hvilket type lokale og utstyr du trenger. Noen ganger bestemmer lokalet og utstyret også hva slags webinar du kan holde. 

Les mer om hvilket type utstyr du trenger til forskjellige former for webinarer.

H2: Innhold og presentasjon

Hva skal du si eller vise frem?

Del opp webinaret i tre deler;

  • Intro: Hva handler webinaret om? Hva kan deltakerne forvente?
  • Hoveddel: Snakk om tematikken. Legg gjerne inn en pause der du kan utnytte de interaktive mulighetene til et webinar. Be deltakerne om å stille spørsmål, eller still spørsmål til deltakerne dine.
  • Avslutning: Konkluder, oppsummer, og åpne for spørsmål. Bruk avslutningen til å komme med et tilbud eller oppfordring, hvis du planlegger det.

Sett opp et enkelt manus eller en lapp med stikkord, med mindre du foretrekker å snakke fritt.